2005-09-20 20:12:58• hírek • Szatmár.ro

Vitaminbomba!

22200920051.jpgMiként Gombóc Artúr sorolja a Pom-Pom című szenzációs magyar mesefilmben a csokoládéfajtákat...

Miként Gombóc Artúr sorolja a Pom-Pom című szenzációs magyar mesefilmben a csokoládéfajtákat, hasonlóan mondogatjuk mi is: van: A, B, C, D, E.... - ezek a vitaminok!

Az egészségesség feltétele a megfelelő vitaminok megléte a szervezetünkben. Ezek hiányában az immunrendszerünk veszélyben van, könnyebben lehetünk betegségek áldozatai. Annak jártunk utána, hogy a télre készülődve mivel töltsük fel a szervezetünket?

A nyáron a szorgos hangyához hasonlóan felhalmozzuk szervezetünkben a vitaminokat, tápanyagokat (már amit lehet). A meleg évszakban többféle zöldség és gyümölcs áll rendelkezésünkre, ám a hűvös, nyirkos idő beálltával az immunrendszerünknek megemelkedik az igényszintje. S a vészt elkerülve bekapunk néhány C-vitamint, vagy valamilyen vitaminkészítményt. A legtöbb mikrotápanyagot kampányszerűen juttatjuk a testünkbe. Honnét tudjuk azonban, hogy elegendő mennyiségben vannak-e jelen a szervezetünkben a szükséges táp- és ásványi anyagok, illetve mikor mit kell szedni?

Dr. Lenkei Gábor a Cenzúrázott egészség című könyv szerzője szerint mindenféle vitamint egyszerre kell szednünk, hagyva, hogy a szervezetünk döntse el, mire van szüksége. A test felszívja, amiből hiányt szenved, és kiüríti magából azt, amire nincs szüksége. Nem létezik vitamin-túladagolás abban a formában, ahogy a legtöbben hiszik. De azzal, hogy preferáltan szedünk egyfajta vitamint, egy másikból valóban hiány keletkezhet a szervezetünkben. S az összes fontos betegséget vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok hiánya okozza.

Már régen kiderült, hogy a Skorbutot a C-vitamin, az angolkórt a D-vitamin, a farkasvakságot az A-vitamin, a vészes vérszegénységet a B12-vitamin hiánya okozza.

Dr. Lenkei Gábor szerint a következő mennyiségekre van szükségünk naponta a különböző mikrotápanyagokból:


B1-vitamin 50 mg

B2-vitamin 50 mg

B3-vitamin 50 mg

B5-vitamin 50 mg

B6-vitamin 50 mg

B12-.vitamin 50 mcg

A-vitamin 10000 NE

C-vitamin 500-1000 mg

E-vitamin 400 NE

Kalcium 1200 mg

Magnézium 600 mg

Mangán 4 mg

Jód  225 mg

Még mindig az a kérdés, hogy elegendő-e a mennyiség? Ahhoz, hogy ezt eldöntsük, figyelnünk kell magunkon a tüneteket, illetve ha elkezdünk szedni valamilyen készítményt, akkor nézzük meg, hogy az ténylegesen biztosítja-e a szükséges mennyiségeket, vagy csak a kiegészítés illúzióját kelti. Meg kell nézni, hogy miből hány bogyót kell bevenni ahhoz, hogy meglegyen az 1000 mg C-vitamin, a 400 NE E-vitamin, vagy az 50 mg B1 vitamin.

A szintetikus úton előállított vitaminkészítmények vitamintartalmának kb. a 15-20 %-a szívódik fel, míg a természetes, növényi eredetű vitaminoknak akár 90-95 %- a is, mivel a mikrotápanyagok az egész tápcsatorna hosszában folyamatosan tudnak eljutni a szervezetbe. Tehát hiába látjuk azt egy szintetikus C-vitamin készítményen, hogy 1000 mg-os, mert ebből maximum 150-200 mg szívódik fel, vagyis napi 4-5 szemet kell még ebből is bevennünk.

A közfelfogás szerint minimum napi 60 mg C-vitaminra van szükségünk. Ezt a mennyiséget Adolf Hitler dolgoztatta ki az orvosaival, olyan minimum adagként, amit muszáj volt adni a katonáknak ahhoz, hogy a skorbutot, a C-vitamin hiány utolsó, halálos fázisát elkerüljék. Szent-Györgyi Albert, aki a C-vitaminnal kapcsolatos kutatásaiért kapott Nobel-díjat, naponta legalább 1000 mg-ot szedett élete végéig, és nagyon szép kort ért meg. Azt mondta, hogy a C-vitamint a boltok polcain kellene árulni a tej és a kenyér mellett, mert ennyire létszükséglet.

Lenkei doktor szerint a C-vitamin megfelelő mennyiségű bevitele megmentene bennünket a betegségektől, s ha mégis elkapnánk valamit, akkor is elegendő lenne gyógyszerek helyett azt szedni. Érdekes és elgondolkodtató vélemény, érdemes kipróbálni!

Életforma.hu 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: